Η Πόλη του Ρεθύμνου

Το Ρέθυμνο είναι η πρωτεύουσα το νομού Ρεθύμνου και βρίσκεται μεταξύ Ηρακλείου (75 km ανατολικά) και Χανίων (65 km δυτικά). Αποτελεί το διοικητικό, επικοινωνιακό και εμπορικό κέντρο του νομού με πληθυσμό περίπου 32.694 / 2001 κατοίκων.
Έγινε σημαντική πόλη κατά τη διάρκεια της Ενετικής κατοχής. Οι Ενετοί χρειαζόταν ένα ενδιάμεσο σταθμό / λιμάνι για τα πλοία τους που ταξίδευαν από το Ηράκλειο προς τα Χανιά. Χρειαζόταν επίσης ένα διοικητικό κέντρο και έτσι το Ρέθυμνο έγινε η Τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης και σημαντικό πολιτιστικό κέντρο.

 

Σημαντικά μέρη:

Η όμορφη μικρή παλιά πόλη κρατάει ακόμα τον αριστοκρατικό της χαρακτήρα με κτήρια που χρονολογούνται από τον 16 ο αιώνα με καμπυλωτές εισόδους, πέτρινα σκαλοπάτια, Βυζαντινά και Ελληνορωμαϊκά ερείπια, με το μικρό Ενετικό λιμάνι και τους στενούς της δρόμους. Ο Δημοτικός κήπος είναι ιδανικός για αυτούς που ψάχνουν σκιά και ηρεμία. Κατά τη διάρκεια του έτους διοργανώνονται εκεί πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες που τραβούν το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών. Η γιορτή του κρασιού πραγματοποιείτε κάθε χρόνο στις αρχές Ιουλίου.

• Η φορτέτσα – Το μεγαλύτερο Ενετικό κάστρο της Μεσογείου, το οποίο χτίστηκε το 1573. Από εκεί πάνω μπορείτε να δείτε όλο το Ρέθυμνο. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πραγματοποιούνται εκεί μουσικά κονσέρτα, παραδοσιακοί χοροί και θεατρικές παραστάσεις. Ώρες λειτουργίας: 08.00 π.μ. – 19.00 μ.μ. Κατά τη διάρκεια των «Εκδηλώσεων» (δείτε παραπάνω) η φορτέτσα παραμένει ανοιχτή όλο το εικοσιτετράωρο. Η φορτέτσα παραμένει κλειστή κάθε Δευτέρα.

 

• Το αρχαιολογικό μουσείο – κοντά στη Φορτέτσα. Το μουσείο στεγάζεται στην πρώην Ενετική Λότζια, η οποία αποτελούσε ένα είδος κλάμπ για τους Ενετούς ευγενείς. Εδώ θα βρείτε αρχαιολογικά ευρήματα από την Μινωική και Ρωμαϊκή περίοδο καθώς επίσης και μια μεγάλη συλλογή από νομίσματα. Ώρες λειτουργίας: 08.00 π.μ. – 15.00 μ.μ. Το μουσείο παραμένει κλειστό κάθε Δευτέρα.

• Διάφορα Ενετικά κτήρια – στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Η «Κρίνι Ριμόντι» ή « Μεγάλη βρύση» συντριβάνι και η «Μεγάλη πόρτα».

• Οθωμανικά κτήρια – στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Το τζαμί και ο Μιναρές κοντά στην «Μεγάλη πόρτα».

 

Τα περίχωρα του Ρεθύμνου

Μιας και το Ρέθυμνο βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο στην Κρήτη αποτελεί και το ιδανικό μέρος για να αρχίστε τις μονοήμερες εκδρομές σας στο νησί.

• Μοναστήρι Αρκαδίου – 22 km νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου. Αποτελεί το Κρητικό και Εθνικό σύμβολο της δίψας για την λευτεριά. Εκεί θα βρείτε και το μουσείο του Αρκαδίου με διάφορα εκθέματα και αντικείμενα των αγωνιστών που πάλεψαν ενάντια στον οθωμανικό ζυγό.

• Μαργαρίτες – 25 km ανατολικά του Ρεθύμνου. Το χωριό των κεραμικών. Εκεί μπορείτε να θαυμάσετε τους ντόπιους να κατασκευάζουν με μεγάλη μαεστρία όλων των ειδών τα κεραμικά αντικείμενα.

• Η παραλία με τους φοίνικες στο Πρέβελη και το μοναστήρι – 34 km νότια του Ρεθύμνου. Χαλαρώστε σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού και επισκεφθείτε το ομώνυμο μοναστήρι που έπαιξε σημαντικό ρόλο σαν κέντρο αντίστασης στους όποιους εχθρούς είχαν αποπειραθεί να κατακτήσουν το νησί.

• Ανώγεια – 51 km ανατολικά του Ρεθύμνου. Βρίσκονται στο υψηλότερο ορεινό σημείο της Κρήτης. Ξακουστά για την φιλοξενία τους και τα υφαντά τους.

• Φαράγγι της Ίμβρου – 52 km νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου. Μπορείτε να περπατήστε το όμορφο μόλις 8 km φαράγγι της Ίμβρου που το χαρακτηρίζουν τη μικρή αδελφή του φαραγγιού της Σαμαριάς.

• Φαράγγι της Σαμαριάς – 75 km νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου. Το μακρύτερο φαράγγι της Ευρώπης. Χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται την Κρήτη κάθε χρόνο για να περπατήσουν τα 18 km αυτής της άγριας ομορφιάς και να φωνάξουν στο τέλος: Τα κατάφερα!

 


Εκτύπωση   Email