Οικισμός Γάλλου

Ο οικισμός του Γάλλου βρίσκεται 5 χλμ από την πόλη του Ρεθύμνου. Εκεί θα μπορέσετε να διασχίσετε το Γαλλιανό φαράγγι, να επισκεφθείτε το μοναστήρι Πέτρου και Παύλου και τις Πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις καθώς και το Εθνικό στάδιο του Ρεθύμνου.

Η απόσταση που χωρίζει τον οικισμό από τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι μόλις 200 μέτρα. Στον οικισμό υπάρχουν super market, εστιατόριο, καφετέρια, και ικανός αριθμός νεόκτιστων κατοικιών προσαρμοσμένες στις ανάγκες του διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου και στους φοιτητές σε πολύ καλές τιμές.


Αστικές Συγκοινωνίες

Στην πόλη του Ρεθύμνου η γραμμή: Γάλλος/Πανεπιστήμιο Γάλλου - Περιβόλια, του αστικού λεωφορείου συνδέει το Ρέθυμνο με το Πανεπιστήμιο. Η συχνότητα των δρομολογίων είναι δεκάλεπτη.


Ιστορία

Νοτιοδυτικά της πόλης του Ρεθύμνου και σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων βρίσκεται μέσα στο πράσινο ο ημιορεινός οικισμός Γάλλου. Χρονολογείται από την εποχή των Ενετών στο νησί. Το όνομα του ο οικισμός τον δανείστηκε από ένα Ενετό μεγαλοτσιφλικά ονόματι "Γάλλος" που διέμενε στην περιοχή. Συνέβη και εδώ ότι συνέβη με τις ονομασίες πλατειών, δρόμων και τοπωνύμιων.

Ο οικισμός είναι μεσαίας πολιτιστικής αξίας παραδοσιακός , διοικητικά δε ανήκει στον Δήμο Ρεθύμνης.
Το 1872 οι Τούρκοι παραχώρησαν τον οικισμό στον διερμηνέα του Ανδρέα Μηλιώτη ως δώρο για τις υπηρεσίες που τους παρείχε. Το 1821 οι κάτοικοι του οικισμού συγκρούστηκαν με Τούρκους στην περιοχή επί τρεις ημέρες και νικήσαν.

 

Στα δυτικά του οικισμού, σε πανοραμική θέα στο φρίδι πανέμορφου φαραγγιού, δεσπόζει το μοναστήρι του Αγ. Παύλου. Το μοναστήρι χτίστηκε στα μέσα του 16ου αιώνα (1566) περίπου και ανήκε διοικητικά στην Μονή Αρκαδίου.
Στην επανάσταση του 1866 η Μονή υπέστη επιδρομή, πυρπολήθηκε, και οι μοναχοί εξοντώθηκαν. Το μοναστήρι ανακαινίστηκε και το μικρό εκκλησάκι το του Αγ. Παύλου λειτουργείται καθημερινά από τον μοναχό πατηρ. Βασίλη που συμβάλει τα μέγιστα στην ιστορική, κοινωνική και ποτιστική κληρονομιά του οικισμού.

Οι κάτοικοι του οικισμού, οι «Γαλλιανοί» όπως αποκαλούνται, παραχώρησαν έναντι συμβολικής αμοιβής αρκετή έκταση Γής για την εγκατάσταση της Πανεπιστημιούπολης στην περιοχή γιατί είχαν και έχουν πλήρη επίγνωση του ευεργετικού χαρακτήρα του έργου που παράγει αυτό το ίδρυμα.


Εκτύπωση   Email